Polityka Prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego Nautilus 2 (dalej: Sklep) formułuje zasady gromadzenia, wykorzystywania i przetwarzania danych osobowych pozyskanych od użytkowników Internetu (dalej: Klient) za pośrednictwem strony Sklepu przez administratora danych osobowych - F.H.U. NAUTILUS 2 Rafał Szklarz z siedzibą w Rzeszowie, al. prof. Adama Krzyżanowskiego nr 4C, 35-329 Rzeszów zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Niniejsza Polityka opisuje również reguły obsługiwania plików „cookies” przez Sklep, zgodnie z ustawą z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. 2004 nr 171 poz. 1800 ze zm.)

W związku z tym informujemy o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdują się podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym zapisywane w plikach cookies:

 

• Imię

• Nazwisko

• Adres

• Nr rachunku bankowego

• Adres e-mail

• Nr telefonu

• Adres IP


Kto będzie administratorem danych?

Administratorem danych jest F.H.U. NAUTILUS 2 Rafał Szklarz z siedzibą w Rzeszowie, oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, udzielenie kredytów na zakupione towary, wysyłka towaru oraz usługi hostingowe. Lista partnerów:

• FedEx,

• InPost

• tPay.com

• Santander Consumer Bank

• BGŻ BNP Paribas

• Credit Agricole

• Ceneo.pl

• Opineo.pl

 

Dlaczego przetwarzamy Państwa dane?

Przetwarzamy te dane w celu prawidłowej realizacji umów sprzedaży oraz przedstawiania oferty handlowej (newsletter).

 

Czas przetwarzania danych:

  1. Użytkownicy posiadający konto na stronie sklepu.

Dane użytkownika przechowywane będą przez czas,  jaki utrzymywać będzie on status zarejestrowanego użytkownika (to znaczy do momentu, aż zdecyduje się on wyrejestrować).

  1. Użytkownicy nie posiadający konta na stronie sklepu

Dane użytkownika przetwarzane będą przez czas potrzebny do zarządzania zakupem nabytych przez niego produktów lub usług, w tym ewentualnymi zwrotami, skargami czy reklamacjami związanymi z określonym produktem lub usługą.

  1. Obsługa klienta

Będziemy przetwarzać dane użytkownika przez czas potrzebny do obsługi jego wniosku lub żądania.

  1. Marketing (Newsletter)

Będziemy przetwarzać dane użytkownika dopóki nie cofnie on zgody na otrzymywanie komunikatów marketingowych za pośrednictwem danego narzędzia (np. e-mail).

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. usługodawcy hostingowemu, bankom udzielającym kredytów oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

 

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?

Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z prawa wniesienia skargi do organu nadzorczego (Urząd Ochrony Danych Osobowych)

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych?

Każde przetwarzanie danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą przetwarzania danych w celu świadczenia usług, jest niezbędność do wykonania zawartych na odległość umów sprzedaży oraz przedstawienia oferty handlowej (newsletter).


 

Zaznaczając przycisk „Akceptuję” wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług sklepu internetowego, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, Wyrażenie zgody jest dobrowolne i mogą ją Państwo w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego w stopce strony.


 

Przetwarzanie danych osobowych:

W celu prawidłowej realizacji umów sprzedaży Sklep przetwarza następujące dane osobowe Klientów:

 

• Imię

• Nazwisko

• Adres

• Nr rachunku bankowego

• Adres e-mail

• Nr telefonu

• Adres IP

 

Sklep stosuje, wymagane przez przepisy prawa polskiego, środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych i zabezpieczenie danych osobowych przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, przejęciem przez osoby nieuprawnione, przetwarzaniem z naruszeniem przepisów rozporządzenia o ochronie danych osobowych oraz zmianą, utratą lub zniszczeniem. Sklep może powierzać przetwarzanie danych osobowych podmiotom z nim współpracującym, w zakresie niezbędnym dla realizacji transakcji np. w celu dostarczania przesyłek lub przekazywania informacji marketingowych dotyczących Sklepu. Dane osobowe Klientów nie będą sprzedawane osobom trzecim, w tym w szczególności nie będą przekazywane innym podmiotom, w celu przesyłania materiałów marketingowych osób trzecich.

Podanie powyższych danych jest dobrowolne, jednak niezbędne dla dostosowania serwisu do potrzeb Klientów, obsługi procesu rejestracji i logowania do konta, realizacji zamówień oraz usług dostępnych za pośrednictwem Sklepu, zapewnienia prawidłowego funkcjonowania Sklepu, zawarcia i wykonania umowy sprzedaży produktów (włącznie z dostawą) oraz obsługą reklamacji, tworzenia wewnętrznych raportów i analiz, marketingu usług i towarów oferowanych przez administratora danych osobowych oraz marketingu usług i towarów oferowanych przez podmioty trzecie, przesyłania na podany adres poczty elektronicznej zamówionego biuletynu informacyjnego (newsletter). Klient powinien zadbać, aby powyższe dane były aktualne i zgodne z rzeczywistością.

Klientom przysługuje prawo wglądu do swoich danych, ich poprawiania i zmiany oraz prawo żądania zaprzestania ich przetwarzania oraz prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w celach marketingowych. Złożenie sprzeciwu możliwe jest w szczególności poprzez przesłanie informacji na podany adres e-mail: salon@nautilus2.pl, lub telefonicznie pod numerem: 530500879.

 

Informacje o Cookies:

Dla Państwa wygody strona www.nautilus2.pl, zwana dalej portalem, używa plików cookies i podobnych technologii m.in. po to, by dostosować serwis do potrzeb użytkowników i w celach statystycznych. Pliki Cookies to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedza internauta, do urządzenia internauty.

Cookies używają też serwisy, do których się odwołujemy pokazując np. multimedia.

W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące Cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych tu Cookies.

Portal stosuje Cookies wydajnościowe, czyli służące do zbierania informacji o sposobie korzystania ze strony, by lepiej działała, oraz funkcjonalne, czyli pozwalające „pamiętać” o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki).

 

Portal www.nautilus2.pl wykorzystuje poniższe pliki Cookies:

_utma – plik zapisywany na dysku komputera podczas pierwszych odwiedzin danej witryny. Plik zawiera unikalny numer identyfikacyjny, za pomocą którego narzędzie analityczne potrafi określić unikalnego i nowego użytkownika,

_utmb – plik cookie _utmb jest odpowiedzialny za przechowywanie informacji na temat danej wizyty,

_utmc – plik cookie współpracujący z _utmb, którego zadaniem jest ustalenie, czy należy rozpocząć śledzenie nowych odwiedzin, czy też zbierane dane powinny zostać zaliczone do istniejących odwiedzin,

_utmz – plik cookie zawierający informację na temat źródeł odwiedzin. Dzięki niemu możliwe jest policzenie m.in. odwiedzin z wyszukiwarek,

PHPSESSID – plik cookie utrzymujący identyfikator bieżącej sesji pomiędzy serwerem, na którym zainstalowana jest strona a uprzędzeniem użytkownika, za pośrednictwem którego komunikuje się on z serwerem i ze stroną.

Poziom ochrony przed Cookies ustawia się w każdej przeglądarce, aż do całkowitego blokowania plików Cookies. Zwiększa to poziom bezpieczeństwa i ochrony danych, ale może także uniemożliwiać niektóre funkcje, np. zalogowanie się na konto.


Postanowienia końcowe:

Administrator danych zastrzega sobie prawo zmiany w niniejszej Polityce Prywatności i Cookies w każdym czasie z uwagi na zmiany techniczne, nowe funkcjonalności lub modyfikacje Sklepu. Klient, który nie będzie zgadzał się na zmiany Polityki Prywatności i Cookies może w każdej chwili zaprzestać korzystania ze Sklepu.